24 בספטמבר 2017
40 שנה למלחמת יום כיפור
מה שרבים מכנים: המלחמה הארורה ההיא!
סיימתי לקרוא את ספרו של אלחנן אורן "תולדות מלחמת יום כיפור".בסיקור שלו לקרבות של חיל הים,יש אי דיוקים רבים. או שאיני מכיר קרבות שבהם אני השתתפתי או לא השתתפתי.
מה שחסר בגדול הוא: הבלטת העובדה שחיל הים הישראלי ניהל מערכבה שלמה, שבה לא הוטבע שום כלי שייט שלו!!!!!!!
פרט לאבידות בנפש של ש-13 והדבורים במפרץ סואץ-
כבוגר האוניברסיטה בהיסטוריה, איני מכיר שום מלחמה (נוכח עליונות עודפת בעליל של הצי המצרי פלוס הסורי). חיל הים עד מלחמת יום הכיפור תמיד קופח בתקציבים,ובהתיחסות אליו (חיל האמבטיה).
כיום נוכח אסדות הגז,האוליגרכים שלנו והפוליטיקאים "עומדים" בתור, לממן צוללות, שמפקדי חיל הים לא מעונינים בהן…..
ההצלחה האדירה הזו מתחילה בימי המשחתות הישנות. נוכח התפיסות המקוריות של המתכננים האסטרטגיים וברמה הטכנית, עם יכולת ראיה קדימה בלתי נתפסת.
אלוף אראל בראש צוות הפיתוח, אנשי מחלקת הציוד ובעיקר אל"מ חרות צמח שפיתח אמצעים נגד טילים מופלאים. שמנעו פגיעות בספינות הטילים (עשורים לפני הקרבות…..). מחלקת המודיעין שהצליחה ללקט את המידע הדרוש לכך.
כל זה אפשר למפקד השייטת, אל"מ הדר קמחי, לכתוב יש מעין, תורת קרב המתאימה לספינות המצוידות בטילי גבריאל. עם 200 ק"ג חומר נפץ(קפצונים), לגבור על ספנות קומאר ואוסות עם טילים בעלי ראשי נפץ של 500 ק"ג.
תא"ל רמי לונץ,ראש מספן מודיעין, שהעריך במדויק שמלחמה בפתח, ואפשר לחיל הים להיות ערוך ומוכן למלחמה. מפקד חיל הים, אלוף ביני תלם, בעל התפיסה האסטרטגית הנכונה. אל"מ יומי ברקאי, בעל האומץ להחליט להסתער מבלי להמתין לסיוע חיל האוויר במצוקה. הצוותים המיומנים והמאומנים שאפשרו למפקדי הספינות להילחם ללא חשש.
מבחינתי יש חלל אחד בין ימאי הסטילי"ם: רב"ט שאול איתן ז"ל – שנמחץ למוות בעת האימונים להכרת התותח האוטומתי והנשלט מרחוק. יהיה זכרו ברוך.
ראוי גם להזכיר את חללי המשחתת אילת שבמותם צוו לנו את הסטילי"ם.
אל"מ דימ' אורון משה
מפקד אח"י חץ (סער 3) במלחמת יום הכיפורים