הצלת אח"י בת-שבע מטביעה לאחר מיקושה בנמל אילת
סא"ל דימ' מיקי רענן ספטמבר 2020
רקע – לאחר שרות ארוך כקצין תותחנות באח"י חיפה ואח"י אילת (ראה ערך "קרב רומני"), בינואר 1968 ירדתי לאבו זנימה לקבל פיקוד על נחתת טנקים (פלגה 922). במהלך 1968 פיקדתי על נט"ק פ-53 והחלפתי את רב סרן יוסף הררי (צוץ) כמפלג הפלגה. במרץ 1969, סיימתי את תפקידי וסרן יחזקאלי ז"ל החליפני. עברתי לבסיס חיפה (ב"ח) להיות סגנו של סא"ל ראובן (הטרק) מפל"ג נמל, בדרגת רס"ן פיקדתי על כלי השייט והגנת הנמל. יחידה 707 כפופה לנו, וכן הגוררות ומערך המילואים של הגנת הנמל.
אסון משאית התחמושת – ב-24 לינואר 1970, אירע אסון באילת שמשאית מלאה במוקשים שהובאו שלל מהאי שדואן התפוצצה, באסון נהרגו רבים, בהם הקמב"ץ של בסיס אילת, סרן יעקב ברק (גטניו) ז"ל. קיבלתי פקודה לרדת לאילת להחליפו, ניסיתי לבטל את הירידה מאחר ונולד לי בן בכור לפני 3 חודשים ואשתי הילדונת נשארה בודדה ללא עזרה, המפקדה דחתה את בקשתי ונאמר לי "כשחיילים נהרגים לא מתווכחים". ירדתי לבסיס אילת, קיבלתי חדר במלון "מלכת שבא" מעליו מוצב המכ"ם באחריות חיל הים, נכנסתי לתפקיד במלוא המרץ והאחריות.
מיקוש כלי השייט בנמל אילת– ב-5 לפברואר 1970 לקראת חצות, הייתי במועדון "נפטון" שבמלון "מלכת שבא", שוחחתי עם יורם נחשול איש חיל הים ומבעלי המקום וקיבלתי הודעה על פיגוע שהתרחש בנמל הצבאי ושיש פגיעות בכלי שייט שלנו. עלי לציין שמספר דקות לפני זה, פגשתי במועדון מספר אנשי יחידה 707 ושאלתי אותם "מה אתם עושים כאן?", התשובה הייתה שכאשר זורקים מטענים נגד אדם והם לא מתפוצצים, הצלילות מבוטלות. הסיפור נראה לי מוזר אז וגם היום. לקחתי את הקומנדקר וטסתי לנמל, הייתה שם המולה לא קטנה, הבת גלים הייתה נטויה על צידה והבת-שבע שנפגעה בירכתיים, קיבלה הטיה עקב חדירת מים.
הצלת הבת-שבע – כשהגעתי לבת-שבע ראיתי מלחים שקושרים את הספינה בחבלים וכבלים נוספים למזח, שאלתי את ביליג (שהכרתי עוד מהתקופה שהייתי מפל"ג הפלגה ומפקד פ-53 שהוא היה שם) מה קורה – הוא הסביר שהמיקוש פגע בירכתיים ונכנסים מים, הזמין גוררות מנמל אילת, היות והספינה נמצאת בשיפוצים, אין מנועים והוא נתן הוראה לקשור את הספינה לרציף שלא תשקע.
ניסיתי לברר מתי תגיע הגוררת מהנמל האזרחי ואז פנה אלי המכונאי הבכיר בספינה ניסים דנון ואומר לי, המפקד יש מנוע אחד שסיימו לשפצו והוא ניתן להפעלה. את ניסים דנון הכרתי משרותי בשארם ונחשב בעיני לאחד המכונאים הטובים בפלגה. נתתי לו הוראה להניע ולהתכונן ליציאה. הוריתי לביליג לנתק מייד את כל הכבלים והחבלים מהרציף ואף להשתמש בגרזן לחיתוך החבלים. ואכן תוך מספר דקות עזבנו את הרציף בדרכנו לחוף הצפוני. בחדר המכונות ניסים דנון תפעל את המערכות מתוך ניסיון רב שהיה לו, החשש הגדול שלי היה שלא נטבע בדרך. הבת-שבע נעה באיטיות ואז הופיעה הגוררת שהוזמנה ושאלה אם צריך עזרה, מסרתי לה שתהיה בקרבתנו ואנו מתקדמים בעזרת המנוע שלנו.
נחיתה בחוף הצפוני – בלילה אחרי חצות שאורות העיר לפנינו, נחתנו בחוף הצפוני שהיה נוח מאוד לנחיתה וריק, זרקנו חבלים מהספינה קדימה ועגנו אותם, כדי להבטיח שהספינה לא תיסוג בעת גאות.
למחרת הגיעו למקום מפקד החיל אלוף אברהם בוצר וסגן שאול חורב מפקד הבת שבע שחזר מחופשה בצפון. דיווחתי לבוצר על האירועים, הוא היכרני עוד מהשרות במשחתות, נתן לי חיבוק חם, שאני זוכר אותו עד היום ואמר לי "תודה הצלת לי את הספינה".
פרסום שגוי – כשחזרתי לצפון לתפקידי בבסיס חיפה, קראתי בפרסום של חיל הים (מחכ"א) דף "הנחיות הסברה" על הצלת הנחתת בת-שבע ונדהמתי. האירוע שהוצג על ידי המפל"ג יחזקאלי זאב לא היה נכון בלשון המעטה. כדי לעשות צדק כתבתי למפקד ב"ח אל"מ יצחק גזית את האירוע כפי שצוין לעיל וצריך להעמיד את הדברים על דיוקם.
גזית העביר את המכתב שלי לרמכ"א אל"מ דב שפיר שהוציא את הפרסום. ושפיר ענה לי במכתב אישי. כל הכבוד לסגן המפקד גדי ביליג, שיחד עם צוות הנחתת פעל היטב כמצופה מהם. אבל האמת צריכה להיאמר ואני פיקדתי על ההחפה.
ציון לשבח – בהזדמנות זאת אני חושב שאם למישהו יש לתת צל"ש, זה לא לי ולא לביליג אלא רק למכונאי ניסים דנון (עומד בתמונה הראשית), שהודות לו הספינה ניצלה. הוא דיווח לי שיש מנוע תקין, ירד לבדו לחדר המכונות שהיה מוצף בחלקו, הפעיל את המערכות וכך הגענו לחוף הצפוני בכוחות עצמנו. חבל ששמו לא פורסם בזמנו.
תודה על ההזדמנות להציג את האירוע כפי שהיה.
סא"ל דימ' מיקי רענן
סרן מיקי רענן מפל"ג 922 בהפלגה בין האיים טיראן וסנפיר שבה השתתפו משה דיין ומפקד חיל הים שלמה אראל, 1968
תגובה אחת
למיטב ידיעתי המכונאי הבכיר באותה שוה היה רוסקו שיחד עם דנון ירד לחדר המכונות והפעיל את
המנוע. קיימת עדות של ביליג ולמען הסדר הטוב ראוי לצרפה. בסופו של יום היה אירוע חמור, שיכול היה להסתיים בטביעה, ודומה שכל המעורבים פעלו יחד כדי להציל את ״בת שבע״