אל"מ דימ' צבי גבעתי

0

ראיון עם אל"מ דימ' צבי גבעתי                               ינואר 2020

הראיון התקיים ב-2 בינואר 2020 בביתו של צבי גבעתי במושב כוכב מיכאל. במטרה לאסוף חומר לשיפור הערך בויקיפדיה.

משפחה ילדות – המשפחה חיה בעיירה זאגוש ליד סאנוק בפולניה. האב יעקב רוטנברג היה סוחר בדים , האם חנה  מבית אברהם הייתה אחות שלמדה את המקצוע בהולנד. לזוג נולדו שני בנים: משה (לימים הררי) בתחילת 1933.   וצבי אברהם (ב-25 בנובמבר 1934,  לימים גבעתי) המשפחה הגיע לפולין מגירוש ספרד בשם מקורי "סנטוס" שהומר במאה ה-19 לרוטנברג כדי להישמע יותר "אשכנזי". לסבא אפרים רוטנברג היה מועדון לילה בעיירה.

יעקב רוטנברג לחם בצבא האוסטרו-הונגרי במלחמת העולם הראשונה. בקרב על הסום נפל בשבי האיטלקי. במרד הפולני נגד הרוסים התנדב לסייע לפולנים ושוחרר. האם חנה שירתה במלחמה וטיפלה בפצועים גרמנים. לא פחדו מהגרמנים.

בשנת 1939 נכנסו הגרמנים לעיירה ובית המשפחה מצא חן בעיניהם. בתחילה היו אלה חיילי הוארמאכט שהתנהגו יפה והילדים הורשו לרכב על סוסים. אחר כך עבר הבית לס.ס שהתחילו להתעלל ביהודים.  המשפחה גורשה מהבית הלכה מזרחה והאב העבירם על גבו את נחל הויצבא  שהיה גבול לשטח הכיבוש הרוסי.

הגיעו לסטארוסול והרוסים שאלום אם רוצים אזרחות רוסית. כפולנים גאים סרבו ונשלחו לסיביר לעיר נמל בודאיגו על הנהר ויטין. משם עברו לבולבוכטה האם חנה שהייתה אחות עסקה בכך והאב יחד עם רבים נעשו כורי זהב באדמה הקפואה. בפסח קיבלו קמח מצות מנישביץ אך יותר מאוחר התברר להם שהייתה שנה יהודית מעוברת וחגגו לפני הזמן.

המשפחה חזרה לבודאיבו והועסקו בסובחוז – מושב ממשלתי – בשם  ספלנדוכה האב היה עגלון מעביר תבואה מהשדה עם שני שוורים. למשפחה הי גם פרה עז וגדי. צבי שזכה ברוסיה לכינוי "גלקה"  כמעט ולא למד עקב התקופות הקצרות בכל מקום.

לאחר המלחמה חזרו לפולניה וקיבלו בית שפונה מגרמנים בקרבת גבול צ'כיה. בשנת 1946 אחרי שפורעים פולנים נפצו את חלונות הבית. הבינה המשפחה שאין ליהודים תוחלת בפולין  וגנבו את הגבול לצ'כיה. אנשי "הבריחה" קלטו את המשפחה במחנה מעבר אך היות ולא היו בגיל גיוס נאלצו להמתין  קרוב לשנתיים במחנה עקורים ליד וינצהיים בגרמניה.

ילדות בישראל – המשפחה הגיעה בספטמבר  1948, באניה לנמל חיפה. שוכנה זמן קצר בפרדס חנה. הועברה לדרום יפו שכונת 'סחנה דרויש'  רח' 227 בית 87 גבעת התמרים. צבי נכנס ללמוד מקצוע כשוליה בבית דפוס של חיל המודיעין בבתים הירוקים שבין יפו לבת-ים.

שרות צבאי – קרוזו התגייס ב-9 בנובמבר 1952 הוא זוכר שבדיוק אז הנשיא חיים וייצמן נפטר. בבסיס הקליטה נבחר עם עוד 70 מתגייסים והודיעו לו שנבחר כמתנדב  לשייטת 13.  צבי אהב לתת קולו בשיר אך לא דייק  בלחן. באוטובוס לעתלית הייתה שירה רמה והקבוצה בחרה לו את הכינוי "קרוזו" על שם הזמר המפורסם. כינוי שדבק לו עד היום. מתוך הקבוצה נשארו כ-14 לוחמים בשייטת 13.

בשנת 1953 עבר קורס מכ"ים צה"לי במחנה ג'וערה ונבחר למצטיין  שנשלח לנשיא ביום העצמאות.

שייטת 13 – בשייטת שירת כצולל לוחם קרה לו אירוע של טביעת טרפדת שהפליג בה.  לאחר קורס חובלים נעשה מפקד יחידה צ-2 בדרגת סגן תפקיד בתקן רב סרן. תחת פיקודו השתפרה יכולת היחדה הרבה מאוד. תכנן וביצע תרגילים בים לטווחים וזמנים ארוכים. למד את הצרכים ולפי בקשותיו הכניסה הפלגה הטכנית שיפורים בכלי השייט שהגבירו את היכולת המבצעית וחיזקו את האמינות.

קיבל ציון לשבח ממפקד חיל הים יוחאי בן נון על ניהול מוצלח של היחידה. כלי הצ-2 מעצם טבעם כצוללות ננס היו נתונים בסיכון גבוה לתקלות אמינות התפעול ירודה. לאחר טיפולים וחנוך הלוחמים התגברו על מרבית התקלות ואמינות קרבית השתפרה.

בשנת 1954-5 עבר קורס קצינים בה"ד 1 ואחריו קורס חובלים מחזור ה'. במהלך הקורס שהיה ארוך במיוחד נשלחו החובלים לאייש את המשחתות שנרכשו בבריטניה. לקראת הנסיעה  שינה את שמו ל"גבעתי".

כלי שיט – בשנת 1962 סיים את תפקידו בשייטת 13 ועבר לכלי שיט חיל הים. תפקידו הראשון סגן מפקד אח"י נגה (ק-22) שמפקדה היה מייק גל. בשנת 1963 עבר קורס קציני גנ"ק יחד עם עמי מאור, מיכה רם ואברהם אשור. לאחר הקורס הוצב כקצין גנ"ק אח"י חיפה בפיקודו של רפי אטלינגר. ואחר כך קצין גנ"ק במשחתת אח"י יפו בפיקוד צבי תירוש.  בשנים 1963-4 פיקד על אח"י נגה (ק-22).

במלחמת ששת הימים –  נמצא כנציג של שייטת 13 על סד"ג מגויס "גלים" סגן מפקד של יוסף דרור. בפעולה כנגד הבסיס העיקרי של הצי הסורי במינת אל-ביידה. על ידי כח צוללים בפיקוד חנוך מנור. להערכתו הפעולה נדונה מראש לכשלון. ומזל שלא נכנסו לנמל כי לא היו יוצאים משם חיים.

משימות מיוחדות – מיד בתום מלחמת ששת הימים נוצר צורך להעברת הנחתות 36 מטר לאילת. הן הועברו בדרך היבשה. כל אחת בשני חלקים שחוברו באילת לכלי שיט שלם. השתיים הראשונות הועברו בפיקוד שמשון עדן  העברה לקחה יותר משבוע ימים. צמיגי הרכב השתתפו התקלות היו פנצ'רים בגלגלים. קרוזו העביר עם צוות אנשי מילואים ביומיים.

באילת נדרש להשאר כמפקד הנחתת לאחר חודש  נשלח לרוטרדם יחד עם חנוך בן אליהו קצין המכונה. הצוות הולנדי השיט את האוניה לאילת וקרוזו וחנוך  למדו את הפעלת אוניית העזר אח"י בת גלים (ת-81)

ספינות סער

נאמר לגבעתי  על ידי ראש ענף קצינים שהוא מתוכנן להיות קצין גנ"ק בספינת הסער הראשונה הנבנית בשרבורג. קרוזו חשב שכבר בכיר בשביל זה ומתאים להיות מפקד. לאחר זמן שונתה המגמה ונאמר שהוא מיועד לפיקוד על הספינה השלישית. כאשר הגיעה אח"י מבטח לישראל בפיקודו של מייק גל באו איתה גם ביני תלם שהיה מפקד השייטת בהקמה. ביקש מביני להצטרף להפלגת הספינה השנייה כדי לאסוף נסיון להכיר את הספינה ואת הדרך. צורף לספינה השנייה אח"י משגב בפיקוד עזרא קדם "כריש".

הקטע הראשון עד ברסט עבר בשלום הספינה הוכנסה לנמל והשלמת תדלוק. בברסט התארחו הקצינים אצל יהודי עשיר בוילה עם אשה יפה  וכלב בשם "שמיל" שהיה מפצח אגוזי פקאן.

משה טבק, צבי גבעתי וסגל הקצינים של אח"י מזנק בהשקת אח"י אילת (סער 2) בשרבורג, 29 בפברואר 1968.

משה טבק, צבי גבעתי וסגל הקצינים של אח"י מזנק בהשקת אח"י אילת (סער 2) בשרבורג, 29 בפברואר 1968.

ביציאה מברסט לביסקאיה וכריש החליט לחזור לברסט. לאחר יום יציאה שנייה ושוב גלים גבוהים וכריש חזר לברסט. ביני תלם הגיע ולקראת היציאה שלישית  אמר לכריש עכשיו אתה יוצא ולא חוזר. ביציאה השלישית המשיכה הספינה עד גיברלטר לתדלוק ופגשה שם צוללת. כריש קבע שהוא וקרוזו יעשו פיקוח במשמרות של שש שעות. מעל  קציני משמרת שהיו  דודו מעוז קצין הגנ"ק וסגן מפקד ואריה רונה קצין הנשק. ביציאה מגיברלטר פגשו גלים בעוצמה 4 מכיוון נגדי. קרוזו גמר משמרת והלך לישון. אחרי כמה שעות הרגיש שתנועות האנייה התמתנו. מסתבר שכריש החליט שהים קשה ופנה חזרה לגיברלטר.  בגיברלטר השלימו דלק ויצאו שוב למחרת. הפלגה למסינה תדלוק והמשך לחיפה.

כעבור חודש חזר לשרבורג וב יצא עם אח"י מזנק בדרכה לישראל ללא בעיות מיוחדות

אח"י בת שבע – בשנת 1969 קיבל קרוזו בדאר א-סלאם טנזניה כלי שיט ששימש כמעבורת בשם Zambia Challenge הביא אותה דרך מומבסה לשארם א-שייח' שם מסר את הפיקוד לשאול חורב  שהעביר את הנחתת לאילת ב-23 ביוני 1969.

חזרה לספינות הסער – שימש בכפל תפקידים כמפקד אח"י מזנק ופלגה 31 ואחר כך מפקד אח"י חנית (סער 3) ופלגה 33. ביוני 1973 כאשר מפקד השייטת שבתאי לוי סיים התמנה במקומו יומי ברקאי וקרוזו שהעריך את יומי ברקאי חשב שזה מינוי נכון.

המתקן הטקטי – קרוזו קיבל את פיקוד על המתקן הטקטי שהיה נקי ומצוחצח אבל מעט מאוד מנוצל. המציא שימושים לכלי השיט השונים ורוה נחת מכך שעמי אילון מפקד הדבורים בזירת ים סוף סיפר שתרגילי המת"ט עזרו לו בקרב נגד הדה-קסטרו המצרי במלחמת יום הכיפורים. ניסיון לשלב פעולות צלילה של שייטת 13 במתט. וקיבל אחריות על קורס קצינים חילי.

במלחמת יום הכיפורים – נשלח קרוזו לשמש קצין קישור לאוגדה הצפונית בתעלה בחפ"ק אלוף אלברט מנדלר. לאחר זמן נקרא למפקד חיל הים וקיבל פיקוד על הגוררת "שי" בזירת ים סוף. שחומשה בפצצות עומק וטילי גבריאל. שאול חורב היה סגן המפקד. המערכת נבדקה בניסוי ירי טיל במפרץ אילת וירדה למרכז הים האדום. שם פגשה משחתת מצרית שנראתה מטרה לגיטימית אך במרחב הטקטי נמצאה גם סיירת אמריקאית. מייד לאחר דיווח גילוי אויב קיבל הוראה לנתק מגע. המשחתת המצרית נכנסה לפורט סודן והשי הוחזרה לאילת היות והיו דיונים מתקדמים על  הפסקת אש.

קיבל את הפיקוד על אניית הסוחר נהריה גויסה כאונייה חמושה. סרן רפי אפל סגן מפקד. האונייה בפיקוד קרוזו הגיעה מול מסאווה בדרום הים האדום והוראה לחזור  כי נגמרה המלחמה.

צבי גבעתי  שני משמאל בסיום תפקיד ביחידת הלוחמה הדעירה

צבי גבעתי שני משמאל בסיום תפקיד ביחידת הלוחמה הדעירה

יחידת לוחמה זעירה –  לקרוזו הובטח להיות מפקד זירת ים סוף. אך מפקד חיל הים ביני תלם הודיע שהוא רוצה אותו כמפקד "יחידת הלוחמה הזעירה בים" בתקן אל"מ. היחידה כללה את שייטת 13 ויחידה 707. קרוזו לא אהב את הסיטואציה וכך גם מפקדים וקצינים בשייטת 13. אך שימש בתפקיד בהערכה ללוחמיםבין השאר הרגיע את הרוחות ושיכנע לקבל  את הציונים לשבח והעיטורים. ובשנת 1977 השתחרר מצה"ל.

תפקידים אזרחיים – תפקיד ראשון היה  כקצין ים בצי הסוחר.

קו צינור אילת אשקלון – בשנת 1978 קיבל תפקיד מנהל טרמינל הדלק של קצא"א באשקלון מנהל החברה היה אברהם בוצר. תפקיד זה שימש כ-10 שנים.

חברה לעבודות נמלים– בשנת 1987 קיבל ניהול של החברה הותיקה "העוגן" בחיפה. מהר מאד התחוור לו שמצב כלי השיט של החברה ירוד. ופרש ממנה.

שופרסל – בשנים 1989עד 1999 ניהל את סניפי שופרסל בחיפה כרמל צרפתי וסניף חורב. משנת 2000 פרש מעיסוקים נוספים

משפחה – האח משה הררי התמחה בהפעלת ציוד מכני כבד. עבד בסולל בונה. עבר לעבוד באוגנדה וכאשר אידי אמין זמם להשתלט על ציוד החברה עבר עם הטרקטורים לקניה.

בשנת 19567חתונה של חבר בבת גלים  פגש צבי את עדיה ממשפחת בירנצוויג  (בארי)  ונישאו. בשנת 1962 נולד בן עופר שלימים  נעשה קבלן של שיכון ובינוי  ולו שלש בנות. בשנת 1969 נולדהבת ענת שנעשתה אגרונומית  ולה ארבע בנות ובן.

מגורים קרוזו מתגורר במושב כוכב מיכאל בשפלה הדרומית ליד משפחת ביתו ונהנה לטפל בנכדיו. במאי 2019 נפטרה עדיה ומאז הוא חי בגפו.

ראיין וסיכם  אלי רהב

 

 

שתף.

אודות המחבר

השאר תגובה

כל הזכויות שמורות 2015-2024 © | תנאי שימוש | פרטיות