צבא מצרים משתלט על נמל אל־עריש
אליהו דקל-דליצקי יולי 2019
באתר האינטרנט נציב נט פורסמה לאחרונה כתבה בנושא "נשיא מצרים העביר את האחריות על נמל אל־עריש לצבא. משמעויות". [1] בכתבה מופיע צו נשיאותי של נשיא מצרים המפקיע את הנמל לטובת צבא מצרים, ויש גם ניתוח של משמעויות העולות מצעד זה.
המאמר שלהלן סוקר את התפתחות נמל אל־עריש מאז ימי הנשיא מוחמד מורסי. החידוש במאמר זה הוא שצבא מצרים סילק את הדייגים מהנמל.
התפתחות נמל אל־עריש
בינואר 2012, אחרי הפלת שלטונו של הנשיא מובארכ, עלה לשלטון הנשיא מוחמד מורסי. זמן קצר אחרי היבחרו הוא יצא בתוכנית פיתוח מקיפה שכללה, בין היתר, את פיתוח נמל אל־עריש. הנשיא מורסי זכה כבר באוקטובר 2012 לראות את ראשית עבודות הפיתוח בנמל.
בשנת 2015, לאחר שעבד אל פתח א־סיסי תפס את השלטון במצרים, הוא יצא בתוכנית מקיפה לפיתוח מצרים ובמסגרתה הכוללת גם פיתוח חמישה נמלים אזרחיים. ברשימת הנמלים מופיע גם נמל אל־עריש. נשיא מצרים לא טרח לפרסם שנוסף על פיתוח חמשת הנמלים האזרחיים, בדעתו לפתח גם חמישה נמלים צבאיים. לפרטים על תוכנית זו ראו סקירה שלי בנושא. [2] בסקירה זו ובמאמר נוסף שפרסמתי, [3] הערכתי כי אין כדאיות כלכלית להרחבת נמל אל־עריש ולכן סביר להניח כי הנמל המורחב ישמש גם את הצי המצרי.
הנשיא הפעלתן של מצרים החל לבצע את תוכנית ההרחבה של הנמל, ונכון ליולי 2018 נראה כי שובר הגלים שהיה באורך 200 מטר הוארך ב־1,150 מטרים נוספים. כמו כן מבוצעות עבודות עפר לייבוש הים ולבניית מזח שאורכו היום מגיע ל־420 מטרים. העבודות לבניית המזח נמשכות בקצב איטי ויתכן שבעתיד יהיה המזח גדול יותר.
מניתוח צילום לוויין מ־26 ביוני 2019 עולה כי עשרות הסירות וספינות הדיג שעגנו בנמל אל־עריש זה למעלה ממאה שנה עזבו את המקום – לא ברור להיכן. עתה, עם פרסום הידיעה על הצו הנשיאותי המפקיע את הנמל וסביבתו לטובת הצבא המצרי, התמונה מתבהרת. צבא מצרים רוצה לשלוט בלעדית בנמל בלי שום שותפים אזרחיים.
בכתבה שפורסמה בערוץ הטלוויזיה הערבי "אל גזירה" [4] תחת הכותרת "עקירה חדשה של תושבי סיני על ידי סיסי", נמסר בין היתר כי נשיא מצרים עבד אל־פתח א־סיסי פרסם החלטה פומבית להעביר את השליטה בנמל אל־עריש לכוחות המזוינים, ותושבי סיני רואים בכך "עקירה חדשה". התוכנית כוללת בין היתר:
- סעיף 1 בהחלטה קובע כי "נמל אל־עריש שבצפון סיני וכל המתקנים שלו, וכן כל קרקע או מתקנים אחרים הנדרשים על ידו, ייחשבו ככלי עזר ציבורי, למעט אתרים צבאיים המנוצלים להגנת המדינה".
- סעיף 2 מציין את "העברת התלות (?) בנמל אל־עריש, והקצאה מחדש של כל האדמות הסובבות את הנמל עבור עבודות הפיתוח של הכוחות המזוינים, בשטח של 371.46 דונם.
- הצו קובע כי הרשות הכללית של האזור הכלכלי של תעלת סואץ (הממשלה) תממן ותנהל את הפיתוח, הניהול וההפעלה של נמל אל־עריש, ומשרד הביטחון ימלא את חובותיו של אזור הנמל.
בדברי הפרשנות בכתבה נאמר כי עקירה זו של תושבי סיני מאדמתם היא חלק ממהלך כולל שבו צבא מצרים מנשל את התושבים מאדמתם. בין היתר נושלו תושבי פתחת רפיח ותושבי סובב שדה התעופה באל־עריש [5] שבתיהם נהרסו עד היסוד ללא תמורה.
סיכום
השתלטות צבא מצרים על נמל אל־עריש נועדה לזרז את בניית הנמל במקום, "בלי בג"ץ ובלי בצלם". גירוש הדייגים מהנמל, כמו גם הריסת כפרים ברפיח וסביב שדה התעופה באל־עריש, מראה כי השלטון המצרי נוהג בתושבי סיני בנחישות וללא טיפת רגישות.
בסיני, לעת הזו, אין צורך בנמל גדול באל עריש ולכן אני מעריך שהשימוש העיקרי בנמל יהיה לצרכים צבאיים.
הצבא המצרי מאז ומעולם תפס מקום מרכזי בהנהגת מצרים. עתה, בשורה של צעדים, הוא הולך ומשתלט גם על הכלכלה המצרית. למשל, חלקו הפעיל של הצבא בכריית "תעלת סואץ החדשה" (תעלה חדשה באורך 35 ק"מ), או במיזם ענק לבניית חממות בניהול הצבא [6] ובחלקו הפעיל מאוד של הצבא בבניית עיר הבירה החדשה. צעדים אלה מוליכים לכיוון של צבא שיש לו מדינה, על כל המשתמע מכך.
הערות שוליים
[1] 17.07.2019 https://nziv.net/26434/
[2] דקל אלי, "פיתוח עשרה נמלים – צבאיים ואזרחיים – במצרים". 22.05.2019
[3] דקל אלי, פרק 36 – בניית נמל חדש לצי המצרי בים התיכון 29.03.2019 https://nziv.net/21282/
[5] דקל אלי, "חצי האי סיני: מחיקת כפרים סביב שדה תעופה אל־עריש" 14.05.2019
[6] דקל אלי, "צבא מצרים בונה חממות ענק". אפריל 2019
הרחבת שדה התעופה הצבאי "הבאטה (Habata) – סולום"
אלי דקל – חקר מערכות תשתית אוגוסט 2019
מעיון בצילום לוויין מ־26 ביוני 2019 עולה כי בשדה התעופה הצבאי "הבאטה (Habata) – סולום" מבוצעות עבודות לבניית 12 דירים למטוסים (דיר הוא מבנה מוגן המשמש כמחסה למטוסי קרב או הפצצה).
שדה התעופה נמצא כ־52 ק"מ ממזרח לגבול מצרים-לוב, וכ־40 ק"מ מדרום לים התיכון. להערכתי, העבודות החלו בשנת 2018, ובכל מקרה – לאחר ספטמבר 2016. הדירים החדשים מתווספים ל־23 הדירים הקיימים בשדה, כך שבסך הכול יש כיום בשדה 35 דירים. הדירים ה"ישנים" נבנו לפני שנת 2006. אני משער שהם נבנו עוד הרבה לפני מועד זה, בעת ששררה מתיחות בין מצרים לבין שליט לוב, מועמר קאדפי, על רקע בגידתה של מצרים בעניין הערבי וחתימת הסכם השלום עם ישראל.
שדה התעופה ביר אל־חמה סולום הוא אחד מארבעת שדות התעופה הצבאיים
הפרוסים בחלק המערבי של מצרים (ראו צילום לוויין להלן). להערכתי, הוספת הדירים בשדה התעופה סולום היא חלק ממהלך מצרי כולל להגברת האחיזה והשליטה בנתיבי השיט בים התיכון, העוברים בין האי כרתים לצפון אפריקה באזור סולום. על פי ראייתי, מהלך זה כולל את בניית הבסיס הימי הגדול בא־נגיילה שעליו דיווחתי בעבר[1]. כך או כך, איני סבור כי מהלך זה קשור למלחמה שמנהלים המצרים נגד מבריחי אמצעי לחימה ומחבלים הזולגים מלוב לכיוון מצרים.
אני מבקש להזכיר לקוראיי כי הרחבת התשתית בשדה התעופה בסולום היא גם חלק ממהלך נרחב של הרחבת תשתיות צבאיות בשדות תעופה במצרים. רוב שדות התעופה שבהם מבוצעות עבודות פיתוח של הוספת מסלולים או בניית דירים נוספים, נמצאים במרחב סיני תעלת סואץ-קהיר (ראו טבלה להלן). במילים, אחרות עיקר מעייניה של מצרים מופנים להכנת זירת הלחימה מול ישראל. בראייה זו, גם בניית התשתית בגבול לוב משרתת יעד זה, על ידי שליטה על נתיבי השיט לישראל בעת חירום.
[1] 29.03.2019. פרק 36 – בניית נמל חדש לצי המצרי בים התיכון https://nziv.net/21282/