הפקת לקחי מלחמה בח"י במלחמת יוה"כ
בקובץ זה אני מסכם את חלקי בהפקת לקחי מלחמה, בחיל הים, תוך מלחמת יום הכיפורים, וזאת מנקודת ראות אישית.
באמצע חודש ספטמבר 1973 סיימתי את תפקידי כמפקד פלגה 33, והעברתי את הפיקוד לסא"ל גדעון רז ז"ל. הועברתי לתפקיד ראש ענף ים/6, ענף פיתוח אמצעי לחימה, במחלקת ים במפקדת חיל הים. יום 4 אוקטובר 1973 מצא אותי, יחד עם אל"מ 'סלו' אביר ממחלקת ציוד במפעל Rheinmetal שבחבל הרוהר במערב גרמניה שם דנו עם מנהל המו"פ של ריינמטל על פיתוחי נט"ל (טילים נגד טילים) ועל אפשרות רכישת תותח נ.מ. דו-קני 25 מ"מ מתוצרתם.
את ליל ה-6 באוקטובר 1973 בילינו בביתו של עוזר נספח צה"ל בבון, רס"ן ראובן ריהן, איש חיל הים. המלחמה פרצה והתברר כי טיסות לישראל יש מציריך בשוויץ. עוד נאמר שבבוקר למחרת תהיה טיסה. שכרנו רכב ויצאנו לדרך. נהגתי את כל מאות הקילומטרים מבון לציריך, ובהגיענו עם אור ראשון, נאמר לנו שהטיסה תצא רק לפנות ערב כדי לנחות בארץ בחשיכה. קבלנו מקומות בטיסה ולפנות ערב יום ראשון 7/10, נחתנו בארץ.
ביום רביעי, 10/10 קבלתי מרמחי"ם 'הרשל' -צבי תירוש, יחד עם 'אקה' – אלחנן התרסי ממחצ"ד, משימת ביקור ביחידות ח"י המרוחקות בזירה הים-תיכונית, מסעדה ובודפסט, משימה שאינה שייכת להפקת לקחים. ביקרנו וחזרנו למפקדה ביום שישי, 12/10.
בשבת, 13/10 הטיל עלי מפקד החיל, ביני תלם, לרכז צוות לצורך הפקת לקחי קרבות סטילי"ם, בראש וראשונה כאלה הניתנים ליישום מידי.
[כדוגמה אכתוב, שבקרב מול פורט סעיד במוצאי יום הכיפורים, ירתה אח"י חרב, מספר טילים ווהמערכת בעצם הכריחה אותם להיכנס לים בגלל טעות במערכת השילוח. במצב רוכב קרן ניתנה פקודה הפוכה והטיל התבדר במקום להתכנס למרכז הקרן. התברר שהתקלה היתה ידועה וכי לתיקונה הוכנו כבלים שאפשרו לחבר בין המשגרים. אבל הכבלים היו עדין ביחס"ן, במקום בספינה.]
צוות – ביני נתן לי סמכות לבחור לצוות את מיטב האנשים הזמינים. הותר לנו להצטרף לכל ההפלגות המבצעיות ולהיות נוכחים בקרבות, בצות היו: רס"ן אברהם בכר, סרן בועז פורת, אלי רוט, סרן זאב דגני. בהמשך הצטרף קצין הגנ"ק קלמן כ"ץ ושני רבי סמלי מי"ק, 'מוֹמוֹ' – שלמה מדינו, ו'מֶנִי' -מנחם זהבי, במטרה לשחזר את תמונות הקרבות שהתחוללו. הותר לנו "להחרים" את דפי התמונה המקומית של הספינות (LOP), חרף מחאות רמות של צוותי הספינות. מתקן האימון נגד צוללות, הועמד לרשותנו, ועל גבי שולחן המי"ק של המאנ"צ שחזרו אותם רבי סמלים את תמונות הקרבות הימיים של מלחמת יום הכיפורים. הנחיתי לרס"לים היתה, "תניחו שכל ספינה סמנה את עצמה נכון, לכל היתר תתייחסו בספקנות ותאמתו". בפרט שדפי ה-LOP היו מלאים בסימוני רקטות המוץ שחייבו סינון. עבודתם הייתה למופת וכל מרשמי הקרבות המקוריים נעשו תוך ימי המלחמה בידי רבי-סמלים אלה.
התארגנות – משרדי הצוות מוקמו במשרד יחידת הניסויים של דני אבינון בסטלה מאריס.
ביום ראשון ארגנו לוח אירועים, כל ספינה היכן, ובאיזה תאריך הייתה עוד לפני הקמת הצוות, והתחלנו לתחקר ולהקליט, ספינה, ספינה, על כל האירועים עד מועד התחקיר. רשמתי לעצמי שבכוונתי לבצע את התחקיר אח"כ לפי האירועים, ולפתוח תיק אשר יכיל חומר גלמי יחד עם עבוד תמונה מקומית, שִכתוּב התחקירים ולקחים לפי החתכים: תורת לחימה, לוחמה אלקטרונית, התגוננות נגד טילים, סדר הכוחות וכד'.
מאותו יום השתתפו חברי הצוות ברוב המבצעים. הקליטו את כל התחקירים ורשמו את התרשמותם. כך עד היום האחרון לקרבות, 24/10. משך ימי המלחמה הצטברו כמאה ועשרים (120) קלטות תחקירים אלה.
עיבוד החומר – מסיום הקרבות המשיך הצוות בעבודתו, השלמת תמונות מקומיות, הרכבת יומני ארועים מאוחדים לכל אירוע, מרישומי כל הספינות המשתתפות. בשבוע שהתחיל ביום 29/10 עבדנו בצוות התחקירים אברהם בכר, קלמן כ"ץ, בועז פורת, אלי רוט, מנחם המר, חגית, מתי, מני ומומו. ביום 30/10 גמר הצוות לבנות לוח אירועים ספינתי מפורט. ביום 31/10 גמר הצוות את קטלוג כל הקלטות והכנת אינדקס קלטות לפי הקרבות.
סיכום ומסירה – ביום חמישי, 1/11 הוצג סכום עבודת הצוות למפקד החיל בנימין תלם. עד אז הסתיימה הכנת 14 תמונות מקומיות ובצרוף לכל אחת מהן יומן אירועים מאוחד. בהקשר לתיקי קרבות, בועז ואלי מגיעים ללקחים מקצועיים, הצוות עוסק בחמשת תיקי הקרבות הראשונים. באותו יום בישיבת המטה המתאם מונה צוות לקחי מלחמה בראשות סא"ל משה אורן. לצוות זה מסרנו את כל עבודתנו.
שבוע אח"כ, שהתחיל ביום 04/11 המשכתי לעבוד עם צוות התחקירים שלי, כן הסברתי לצוות חדש את תובנותי בנושא התחקירים, ובצוהרי יום שישי 09/11 קיימתי שיחת גמר עם צוות התחקירים שלי, שלאחריו חזרתי לתפקידי כראש ענף ים/6.
המשך עבוד התחקירים והפקת קובץ הלקחים נעשה בידי משל'ה אורן ז"ל וצוותו.
תא"ל דימ' אלי לוי
2 תגובות
הפקת לקחים – תיאור התקלות באח"י חרב בקרב פורט סעיד
כמפקד אח"י חרב – סער3, בקרב פורט סעיד, וכקצין נשק מנוסה, התיאור של אלי לוי חסר שחר.
אח"י חרב אמנם ירתה 5 טילים שהחטיאו המטרות
התקלה במערכת הנשק התגלתה מיד לאחר הפעלת המכמי"ם לקראת ההסתערות על הכח המצרי מצפון לנקודת העגינה בועז 1.
התקלה היתה במכ"ם בקרת האש אשר לא הצליח להינעל על מטרות. תקלה אלקטרונית ביחידה שנקראה ימ"ר.
מתוך 5 הטילים שנורו, 2 טילי גבריאל נפלו למים מיד לאחר השיגור, תופעה שהיתה ידועה והכינוי שניתן לה "טילי פח"ע"
3 טילים נורו במצב מיצוב, שהוגדר כמצב ירי בחירום כאשר מכ"ם בקרת האש תקול.
טילים אלה עברו קרוב למטרות אך לא פגעו. כך גם על פי דיווח בזמן אמת של טייס הפאנטום פריגת, שסייע לנו בקרב.
לא היתה כל תקלה במודי הניתוב של הטילים. אין שום קשר לכבלים מאריכים אשר נועדו לירי חירום כאשר משגר ירי תקול.
הדוגמא שכותב אלי לוי איננה מדוייקת בלשון המעטה.
שרתתי תחת פיקודו של אלי לוי כקצין נשק באח"י אילת, כאשר פיקד עליה. וכמו כן כרמ"ד נשק על מימי בענף ים 6 כאשר אלי עמד בראשו. מאחר ואני מכירו היטב, וידועה לי הדייקנות הייקית שלו, אני מוצא לנכון להעיר ולהאיר לכתבה שלו.
אין בכך להטיל ספק בחשיבות המשימה של צוות הפקת הלקחים שניהל במהלך קרבות מלחמת יום הכיפורים.
משימה חשובה מאין כמוה, אשר הפיקה ספר לקחים מקורי , עם לקחים מבצעיים, טכניים ובעיקר היסטוריים.
לש – 3 לא היתה יכולת הפקת לקחים כזו בזמן המלחמה, כאשר מירב תשומת הלב והפעילות היתה בלחימה עצמה.
מומו – שלמה מדינה ז"ל
המוכם שתמונתו מופיעה בכתבה, שלמה מדינה ז"ל , הידוע בכינוי "מומו", שרת כנגד המי"ק באח"י חרב תחת פיקודי.
מומו היה חייל מצטיין . הוא השתחרר לפני פרוץ מלחמת יום הכיפורים, והצטערתי שלא היה חלק מצוות הספינה בקרבות.
באח"י חרב מומו זכור כדמות מיטולוגית, של דוגמא אישית, מקצועיות ומסירות.
בהמשך דרכו בחיים הצטרף לצי הסוחר והתקדם לדרגת קפטיין מצליח.
מומו נפטר ממחלה בגיל צעיר.